Samenhang in objectregistraties
Nederland kent tien basisregistraties binnen het stelsel van basisregistraties. Deze bevatten informatie over burgers en bedrijven, voertuigen en ook van gebouwen. Meer dan de helft van de basisregistraties geeft informatie over de fysieke leefomgeving. Deze basisregistraties worden ook wel aangeduid als geo-basisregistraties of samenhangende objectenregistraties.
Goede accurate registratie van objecten is van essentieel belang voor een goed functionerende overheid. Dit geldt zowel voor lokale overheden als de rijksoverheid. Zo is een goed overzicht van de fysieke leefomgeving essentieel voor beleidsbepaling en gebiedsplanning, is een eenduidige adressering cruciaal voor het lokaliseren van subjecten en objecten en zijn onroerende zaken en hun waarde bijvoorbeeld in diverse belastingprocessen van belang. Hoewel dit slechts een kleine greep is uit de processen waarin data uit objectenregistraties wordt gebruikt, staat het belang ervan binnen de overheid als een paal boven water. Daarnaast worden gegevens uit een aantal basisregistraties ook als open data aangeboden. Deze data kunnen zowel door burgers als bedrijven worden gebruikt in uiteenlopende processen.
Samenhang
Op dit moment zijn veel processen bij overheden en ook bij bedrijven ingericht op het gebruik van de gestandaardiseerde data uit de basisregistraties. Deze data moet dus consistent en van goede kwaliteit zijn en bij voorkeur in samenhang te gebruiken zijn met andere basisregistraties. Om ervoor te zorgen dat deze gegevens goed te gebruiken zijn voor afnemers van die data, moeten ze in samenhang worden geregistreerd door bronhouders. Gemeenten zijn van veel geo-basisregistraties volledig of gedeeltelijk de bronhouder (BGT, BAG, WOZ en BRO). Om deze registraties te kunnen bijhouden, wordt gebruikgemaakt van diverse bronnen zoals luchtfoto’s en vergunningen. Voor de WOZ zijn ook nog de BRP, HR en BRK noodzakelijk om tot een goede afbakening te komen. Bovendien wordt de WOZ vaak uitbesteed aan belastingsamenwerkingen. Deze complexe gedistribueerde vastlegging in basisregistraties vergt goede samenwerking en afspraken tussen systemen en mensen. Alleen met goede samenwerking en afspraken en vertrouwen wordt het mogelijk om gezamenlijk beheer van objectenregistraties in samenhang te realiseren.
Centric Objectregistratie
In Centric Objectregistratie komen objectenregistraties samen in één gebruiksvriendelijke gebruikersinterface, waar vanuit een kaart wordt gewerkt. Centric ontwikkelt op die manier haar applicaties richting gezamenlijk en samenhangend beheer. Zo stelt de applicatie je nu in staat om één overzicht te krijgen vanuit alle basisregistraties, kun je vanuit de kaart door middel van memo’s communiceren met collega’s, worden BAG-gebeurtenissen vertaald naar de WOZ en kan eenzelfde geometrie vanuit de BGT worden gebruikt als dat nodig is. Een grote stap richting een samenhangende objectenregistratie. De applicatie ondersteunt ook samenwerking buiten de eigen organisatie. Zo kan er data worden uitgewisseld met diverse beheerders, om gezamenlijk beheer mogelijk te maken. Op die manier kan data vanuit de bron worden vastgelegd en direct worden gebruikt in bijvoorbeeld de WOZ die is uitbesteed. Op deze manier wordt het mogelijk om in samenhang en gezamenlijk objectenregistraties te beheren in Centric Objectregistratie.
