• Pages
01Home
02Voorwoord
03Gebruikersoverleg Objectregistratie
04Het Gegevenshuis
05Samenhang in objectregistraties
06BSR
07Het effect van de Omgevingswet
08Regionale Belasting Groep
09Kansen van 3D
10Contact

BSR


“Verminder kwetsbaarheid belastingdomein”

Vergaande digitalisering en een gebrek aan specialisten maakt gemeenten en belastingsamenwerkingen kwetsbaar, zegt Marijn Brouwer van Belastingsamenwerking Rivierenland. Hij ziet een aantal oplossingen, waaronder standaardisatie van belastingprocessen.

Marijn Brouwer is manager Innovatie & Ondersteuning bij Belastingsamenwerking Rivierenland (BSR). BSR zorgt voor het heffen en invorderen van gemeentelijke en waterschapsbelastingen en voor de uitvoering van de Wet WOZ en de Wet BAG. BSR doet dit voor Avri, Waterschap Rivierenland en de gemeenten Culemborg, IJsselstein, Maasdriel, Montfoort, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Wijk bij Duurstede. Voor twee gemeenten beheert BSR daarnaast de BAG. “We zouden dat graag voor alle deelnemende gemeenten doen, want dan kunnen we de administraties nog beter op elkaar laten aansluiten en beide administraties nog effectiever beheren. Al in 2015 heeft namelijk onze toenmalige BAG-beheerder, die inmiddels bij Centric werkt, ons uitgetekend dat van de destijds 25 BAG-processen er 17 de WOZ-administratie raken. Wij zien dan ook veel voordelen om deze administraties onder één dak te beheren, zoals wij dat al doen voor de gemeenten Montfoort en IJsselstein.” Andere domeinen maken ook gebruik van de BAG, dus Brouwer zegt te snappen dat gemeenten hier soms andere keuzes in maken. “Hoe dan ook: voor alle domeinen geldt dat meer samenhang in de diverse registraties wenselijk is. De beweging richting bijvoorbeeld een samenhangende objectenregistratie (SOR) juichen wij dan ook toe.”

Kwetsbaarheid

Gevraagd naar zijn grootste uitdaging op dit moment, geeft Brouwer een antwoord dat veel gemeenten en belastingsamenwerkingen zullen herkennen: toenemende kwetsbaarheid door vergaande digitalisering, gecombineerd met een gebrek aan specialistisch personeel. “Het lukt ons nog goed om mensen voor generieke functies te vinden, maar goede specialisten zijn schaars.” De complexiteit zit in de keten van het berichtenverkeer van en naar de landelijke voorzieningen, vertelt hij: “Zolang dat goed gaat is het heel effectief en veel efficiënter dan toen we nog met onze eigen datasets werkten. Maar als het misgaat, dan is het heel specialistisch werk om erachter te komen waar het misgaat. Het meeste gaat gelukkig goed, maar we werken met miljoenen gegevens, dus als 1% misgaat dan is dat nog steeds heel veel.” Het gebrek aan specialistisch personeel speelt ook gemeenten parten, merkt hij. “De afgelopen jaren zat er niet veel beweging in, maar we zien nu dat gemeenten serieus overwegen meer werk in het belastingdomein bij ons te beleggen. Omdat ze op die manier de continuïteit beter kunnen borgen. En uiteraard omdat het kostenefficiënt is.”

Generieke belastingprocessen

BSR werkt landelijk actief mee om de kwetsbaarheid in het belastingdomein te verminderen, vertelt Brouwer. “We zijn enkele jaren geleden samen met de gemeente Amsterdam begonnen met het in kaart brengen van onze belastingprocessen. Vanuit de gedachte dat bijvoorbeeld het proces kwijtschelding of invordering in Amsterdam niet anders hoeft te zijn dan in Tiel. Het achterliggende idee is dat als we tot generieke belastingprocessen komen, we leveranciers in staat stellen hiervoor software te ontwikkelen die onze processen beter ondersteunt. Dat maakt de uitvoering minder kwetsbaar.” De uitkomst van de inventarisatie van de belastingprocessen bij BSR en Amsterdam was verrassend, vertelt Brouwer: “Negentig procent van onze processen bleek in basis hetzelfde. Van hieruit hebben wij samengewerkt aan de optimalisatie van de huidige processen. Altijd vanuit het oogpunt van kwaliteit en efficiëntie, uiteraard rekening houdend met de beleidsvrijheid van onze stakeholders.”

Minder maatwerk

De samenwerking met de gemeente Amsterdam is inmiddels gegroeid naar een samenwerking van vijf gemeenten en belastingsamenwerking GBLT in Zwolle. Het kreeg de naam Landelijk Lokale Belasting Processen (LLBP). “We zien dat deze samenwerking steeds breder wordt omarmd, wat uiteindelijk de slagkracht zal vergroten. Wanneer we een goed opdrachtgever willen zijn en echt verandering willen aanbrengen binnen dit domein, dan moeten we over onze eigen schaduw heen stappen en denken vanuit het grotere belang,” zegt Brouwer. Inmiddels zijn er 106 generieke belastingprocessen beschreven, dit is de basis waarop softwareleveranciers hun software binnen dit domein kunnen ontwikkelen. “Als we software hebben die al onze processen ondersteunt, dan hoeven we minder maatwerk te ontwikkelen en te onderhouden en hebben we minder technisch beheerders nodig.”

Cloud

De ontwikkeling naar het gebruiken van software als dienst vanuit de cloud, stimuleert de overgang naar standaard processen en software die deze ondersteunt, zegt Brouwer. “In de technologie ligt de uitdaging niet. De uitdaging ligt in de complexiteit bij gemeenten en belastingkantoren. Het besef dringt inmiddels wel breed door dat we niet meer al onze winkeltjes open kunnen houden met al onze maatwerkoplossingen, want dat maakt ons veel te kwetsbaar. Het is hard werken om onze processen te standaardiseren, we zijn er als LLBP niet voor niets al vier jaar mee bezig. De weg ernaartoe is hobbelig, maar ik geloof heilig in het einddoel: generieke processen, waar leveranciers solide software voor kunnen ontwikkelen die onze belastingprocessen maximaal ondersteunt.”