Verduurzamen met IT
In het gebruik van hardware en software is er winst te behalen op het gebied van duurzaamheid. Ook kan IT op verschillende manieren helpen om duurzaamheidsdoelen te realiseren.
Rianne Spinka Sustainability & Diversity Officer
Rianne Spinka is sustainability & diversity officer bij Centric, waar ze zich bezighoudt met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzaamheid is daar een belangrijk onderdeel van: van het bevorderen van duurzaamheid in de eigen organisatie tot ervoor zorgen dat de producten en diensten van Centric zo duurzaam mogelijk zijn. Zo denkt ze samen met collega’s mee met klanten over hoe zij kunnen verduurzamen. Kansen zijn er genoeg, vertelt ze. Ook voor gemeenten.
Hernieuwbare energie
Duurzaamheid kent vele aspecten en je kunt dan ook op verschillende terreinen actie ondernemen om ‘groener’ te worden. Bijvoorbeeld bij de IT die je als organisatie gebruikt. “Als je hernieuwbare energie inzet voor het ontwikkelen en gebruiken van je IT, dan zet je al een belangrijke stap. Zo gebruiken we bij Centric windenergie uit Nederland en energie uit warmte-koudeopslag. En we werken met een extern datacenter van Equinix in Amsterdam, een van de duurzaamste datacenters die er zijn.” Dit datacenter wordt gekoeld met buitenlucht en als het te warm is via een ondergrondse wateropslag. De restwarmte wordt straks geleverd aan warmtenet MeerEnergie in Amsterdam, waar onder meer 5.000 woningen op worden aangesloten.
Ook is het een stuk duurzamer om voor software standaardcomponenten te gebruiken en alleen die modules te gebruiken die je nodig hebt, vertelt Spinka. “Een maatwerkpakket dat speciaal voor jouw organisatie ontwikkeld en onderhouden wordt, verbruikt meer energie. Je maakt dan dus echt het verschil als je overstapt op standaard, modulaire software.” Ook het overstappen op software uit de cloud scheelt energie. De beschikbare serverruimte in het datacenter kan dan immers zo optimaal mogelijk worden ingezet.
Groenere hardware
Bij het aanschaffen en gebruiken van software kun je dus duurzamere keuzes maken. Hoe zit het met de hardware? Ook daar kun je op een duurzamere manier mee omgaan, vertelt Spinka. Zo werkt Centric zelf met de zogeheten DaaS-constructie: device-as-a-service. Het huurt servers bij een leverancier, waarmee contractueel is afgesproken dat de apparatuur die end-of-use is voor Centric grotendeels opnieuw wordt ingezet. “Dit bieden we onze klanten ook aan. Ze kunnen zo bijvoorbeeld laptops en desktops leasen of kiezen voor refurbished apparaten. Dat is een nog duurzamere en vaak kostenbewustere keuze.” Al met al loont het dus zeker om vanuit het oogpunt van duurzaamheid naar je IT te kijken, zowel naar de software als naar de hardware. “Mensen realiseren zich vaak niet dat ook hier veel winst te behalen is. Het is iets dat ik gemeenten van harte aanbeveel: neem duurzaamheid mee als belangrijk aspect in je aanbesteding.”
Online dienstverlening
Naast dat de eigen IT vaak een stuk duurzamer kan, is IT ook een middel om bij te dragen aan de verduurzaming van de samenleving. Neem bijvoorbeeld het aanbieden van online dienstverlening, dat steeds meer gemeenten doen. Hierdoor hoeven inwoners en ondernemers niet of minder vaak naar het gemeentehuis te komen, wat de nodige ritjes met bijbehorende CO2-uitstoot scheelt. Als software vanuit de cloud wordt afgenomen, dan hoeft Centric ook niet meer langs te komen om updates te installeren, want dat gebeurt op afstand. Het overstappen op digitale post scheelt een berg papier en kilometers die de postbezorger niet hoeft te maken. En met de voordelen van hybride werken hebben de meeste medewerkers inmiddels ruimschoots kennisgemaakt. Ook dat scheelt veel kilometers. “Al deze toepassingen leiden meestal tot een win-win-win situatie. Het is beter voor het milieu en het klimaat, inwoners en ondernemers ervaren een prettigere dienstverlening en medewerkers vinden het doorgaans ook heel plezierig als ze niet elke dag naar kantoor hoeven te komen.”
Samen mogelijkheden verkennen
IT kan tot slot helpen om duurzaamheidsdoelen te realiseren. Bijvoorbeeld in de ontwikkeling naar een circulaire economie. “We denken als Centric graag met onze klanten mee over de mogelijkheden,” zegt Spinka. Zo ontwikkelde Centric samen met ingenieursbureau Antea Group het platform ReSource, een marktplaats voor tweedehands bouwmaterialen. De rijksoverheid, gemeenten en projectontwikkelaars gebruiken het platform. Hergebruik van bouw- en sloopmateriaal is een belangrijke besparing van grondstoffen en CO2-uitstoot. Een ander voorbeeld komt uit de retail, waar Centric zijn kassasysteem integreert met softwareoplossingen zoals die van Wasteless.
Hiermee worden verse producten die tegen hun houdbaarheidsdatum aan zitten, dynamisch geprijsd. Daardoor neemt voedselverspilling af en worden verse producten aantrekkelijker voor consumenten. “Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken waar IT kan bijdragen aan het halen van duurzaamheidsdoelen. Die voorbeelden zie je niet altijd als je alleen vanuit je eigen domein denkt, je kunt juist mooie oplossingen bedenken door hier samen naar te kijken. We zouden dat graag samen met gemeenten doen. Je ziet vaak dat aanbestedingen vrij rigide worden gedaan, terwijl juist aan de voorkant bij een marktverkenning de creatieve ideeën komen. Ik ben ervan overtuigd dat er veel meer mogelijk is dan we nu vaak denken.”