Multi-cloud voor een efficiënte werkomgeving
Een gemeente krijgt te maken met applicaties die op verschillende plekken draaien: van servers in het eigen rekencentrum tot datacenters van cloudleveranciers. Het aanbod van Centric voor De Gemeentelijke Werkomgeving is dan ook gebaseerd op multi-cloud. Hiermee wordt het uiteindelijke doel van de lokale overheid het beste ondersteund: een goede dienstverlening bieden aan inwoners en bedrijven.
Corstiaan de Haaij IT Outsourcing Consultant
Elmar Calbo, Product Manager Multi-cloud Platform Services bij Centric, en Corstiaan de Haaij, IT-outsourcingconsultant bij Centric, vertellen dat multi-cloud de basis is om informatievoorziening zo optimaal mogelijk aan te bieden. “Want met multi-cloud kun je applicaties of workloads op de meest gunstige plek neerzetten, waardoor de gebruiker het meeste profiteert van de mogelijkheden die zo ontstaan”, zegt Calbo. “Centric biedt zijn klanten vaak een hybride omgeving aan, zodat alle applicaties die een organisatie gebruikt een plek krijgen, waarop wij ze qua technisch beheer ontzorgen. Vaak is het een combinatie van publieke cloud, private cloud en on-premisesvoorzieningen (multi-cloud) We zetten deze omgevingen bijna altijd hybride op”, aldus Calbo. Centric werkt vooral met de cloudomgevingen van Microsoft en Oracle, en heeft voor klanten die dat wensen verbindingen naar de cloudomgevingen van Google en Amazon.
Elmar Calbo Product Manager Multi-cloud Platform Services
Altijd compliant aan de BIO
Waarom kiest een organisatie voor multi-cloud? Een voor de hand liggende reden is kostenbesparing. Zo scheelt het kosten om iets wat je bijvoorbeeld maar een uur per dag nodig hebt, te plaatsen op een server die je alleen voor dat ene uur kunt gebruiken. Hetzelfde geldt voor uitwijkomgevingen: die wil je alleen maar kunnen aanzetten als je ze nodig hebt. Maar het gaat niet alleen om kostenbesparing. De Haaij: “Ook een goede performance is een reden om voor de cloud te kiezen. Eisen aan security en het voldoen aan wet- en regelgeving zijn daarnaast belangrijke afwegingen om te kiezen voor cloud en multi-cloud. Met onze kennis van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) borgen we dezelfde mate van beveiliging over de verschillende clouds heen.” Nog een belangrijk pluspunt is dat samenwerking met ketenpartners gemakkelijker wordt. Calbo: “We hebben de componenten om ketenpartners snel en veilig toegang te verlenen.” De Haaij: “Concluderend kun je stellen dat werken met multi-cloud maakt dat je interoperabel en toegankelijk bent.”
Cloud journey
Natuurlijk kleven er ook risico’s aan werken met een multi-cloud, zoals een grotere afhankelijkheid van het externe cloudplatform. “Maar in de praktijk blijkt dat cloudvoorzieningen een hogere beschikbaarheid hebben dan eigen datacenters”, zegt De Haaij. Ook over toegang tot je data worden heldere afspraken gemaakt, zodat dit altijd mogelijk is en blijft. Centric mitigeert de risico’s voor zijn klanten en maakt altijd en samen met de klant een gedegen afweging van alle voor- en nadelen van de overgang naar de cloud. “De transitie naar de cloud kun je zien als een reis, die we samen met de klant maken. We hebben hiervoor een uitgebreide ondersteuning ontwikkeld, zodat we deze cloud journey zo goed mogelijk kunnen maken”, vertelt Calbo.
Inzicht
Is elke organisatie geschikt om over te gaan naar een cloud- of multi-cloud-omgeving? Calbo vertelt dat inzicht in het eigen IT-landschap daarvoor cruciaal is. “Daarbij gaat het niet om de standaardapplicaties, maar om het maatwerk, de manieren van werken en de processen. Het kan een onderdeel van de cloud journey zijn om dit te inventariseren, ook daarom doen we dat samen met de klant. Zij kennen de eigen organisatie en informatievoorziening, wij hebben de kennis om het informatielandschap goed te doorgronden en te helpen met het opstellen van een roadmap voor de transitie naar de cloud. ”Als de transitie in gang is gezet en de organisatie werkt met een hybride multi-cloudomgeving, dan is het zaak om het IT-landschap scherp in beeld te blijven houden. De Haaij: “Zodat je blijft werken aan het efficiënter maken van je processen en waar mogelijk kunt overstappen op applicaties die als SaaS worden aangeboden. Zo kunnen we zoveel mogelijk tijd en middelen besteden aan waar het om echt om gaat, namelijk een goede dienstverlening aan inwoners en bedrijven."