De Gemeentelijke Werkomgeving
Gemeenten hebben een breed scala aan taken en daar komen nog steeds taken bij. Voor al die taken is een adequate en moderne informatievoorziening nodig. Centric biedt naast de bekende kernapplicaties voor de gemeentelijke domeinen ook een complete gemeentelijke werkomgeving, zodat een gemeente zich optimaal kan focussen op de maatschappelijke opgaven.
Christian Scheel Sales Business Development Consultant
De meeste gemeenten kennen Centric van de kernapplicaties, die het bedrijf al decennia levert voor de ondersteuning van gemeentelijke domeinen, zoals de leefomgeving, het sociaal domein en burgerzaken. Wat minder bekend is, is dat Centric veel ervaring heeft in het aanbieden van een moderne werkomgeving. Die ervaring bundelt het bedrijf nu in één aanbod voor gemeenten: de Gemeentelijke Werkomgeving. “Hiermee kunnen we gemeenten in belangrijke mate ontzorgen en begeleiden in hun digitale transformatie”, vertelt Christian Scheel, sales business-development-consultant bij Centric. Hij vertelt vanuit vier perspectieven over zijn visie op Het Digitale Gemeentehuis.
Digitale dienstverlening
Inwoners en bedrijven verwachten van hun gemeente een dienstverlening die ze in de informatiesamenleving gewend zijn. Een paspoort in de avonduren aanvragen, een raadsvergadering online volgen, via een app een melding openbare ruimte doen; het zijn voorbeelden van digitale dienstverlening die inwoners van hun gemeente verwachten. De inwoner merkt daar natuurlijk niets van en dat is ook precies de bedoeling: de informatievoorziening die als het ware onder de motorkap werkt, zorgt voor moderne dienstverlening. Met De Gemeentelijke Werkomgeving ligt er een informatievoorziening die snel uitgebreid kan worden als maatschappelijke opgaven daarom vragen. Zo kunnen digitale voorzieningen er snel in worden ondergebracht, zoals het verwerken van data uit slimme sensoren in smart city-toepassingen. Ook biedt de werkomgeving digitale tools die ingezet kunnen worden om processen te versnellen, zoals het Power Platform van Microsoft.
Slim hybride werken
Met hybride werken zijn de meeste medewerkers inmiddels vertrouwd en dat geldt ook voor de omgeving waarin dit gebeurt. Gemeenten gebruiken hier vaak Microsoft Teams voor. In de praktijk zien we dat Teams niet altijd optimaal is ingericht. “Teams kan zo worden ingericht dat het informatie automatisch op een goed toegankelijke en vindbare manier opslaat en dat het communicatie met collega’s optimaal ondersteunt. Dit sluit aan bij de ontwikkeling die gebruikers hebben doorgemaakt in de afgelopen jaren: vroeger sloegen we informatie op, nu delen we informatie en werken we samen in een online omgeving. Dat is een heel ander principe, waar je de inrichting van Microsoft Teams helemaal op kunt afstellen.” Microsoft Teams op deze wijze inrichten is een onderdeel van De Gemeentelijke Werkomgeving. Op welk apparaat je die werkomgeving wilt gebruiken, is bovendien heel flexibel: Centric ondersteunt elk apparaat, van laptop tot smartphone, en van meerdere aanbieders, zoals Microsoft, Apple en Samsung. “Anytime, anyplace, anywhere is ons adagium. Het maakt medewerkers flexibel in waar en wanneer ze hun werk uitvoeren. Het apparaat wordt desgewenst thuis geleverd, waarna je inlogt en dan volgt automatisch de juiste instelling die is gebaseerd op jouw rol.”
Multi-cloud
Binnen De Gemeentelijke Werkomgeving werkt Centric volgens de multi-cloud-gedachte. Dit betekent dat de gebruikte software kan draaien in verschillende cloudomgevingen, van een publieke tot een private cloud. Of on-premises. Het is afhankelijk van de aard van de software waar deze draait; zo zal een maatwerkpakket vaak on-premises draaien. Een voordeel van het gebruiken van applicaties in de cloud is dat er gemakkelijker een verbinding kan worden gelegd met ketenpartners. “Als zowel de gemeente als de ketenpartner software in dezelfde cloud heeft draaien, dan is het eenvoudiger en sneller om een verbinding te leggen dan wanneer de gemeente haar software op een server in een eigen datacenter heeft staan.” Gemeenten werken samen met zeer uiteenlopende ketenpartners, in allerlei domeinen en voor veel verschillende opgaven. Dan is het belangrijk dat die samenwerking door de gebruikte informatievoorziening optimaal wordt ondersteund.
BIO-ready
Gemeenten werken hard aan het voldoen aan de regels van de privacyverordening AVG en de eisen die de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) stelt. “Wij gebruiken de Baseline Informatiebeveiliging Overheid - Self Assessment om vast te stellen op welk niveau een gemeente zich bevindt en stemmen daar De Gemeentelijke Werkomgeving op af. Vervolgens geven we met het assessment gemeenten inzicht in wat ze moeten doen om een volgend niveau te bereiken. We bieden een gemeente dus een voorziening die ‘BIO-ready’ is en helpen de gemeente om verder te groeien in de BIO.” Centric heeft daarnaast een aantal voorzieningen waar gemeenten gebruik van kunnen maken voor hun informatiebeveiliging, zoals een SIEM/SOC-voorziening. Deze wordt gebruikt voor het monitoren van het netwerkverkeer. Voor de Functionaris Gegevensbescherming is het belangrijk om te weten dat de cloud van Microsoft die Centric gebruikt, gegevens opslaat binnen de Europese Unie. Ook de uitwijkvoorziening ligt altijd binnen de Europese grenzen.
Grip op IT-kosten
De kosten voor IT nemen elk jaar toe, terwijl gemeentelijke budgetten onder druk staan. Grip houden op kosten is dan ook essentieel voor de IT-manager. De Gemeentelijke Werkomgeving stelt de IT-manager in staat kosten te besparen en grip te houden. “Als bijvoorbeeld blijkt dat de eerstelijnssupportdesk 50% van de vragen zelf oplost, dan kunnen wij hen trainen om dat percentage te verhogen. Dat scheelt kosten, want deze hoeven niet doorgezet te worden naar de tweedelijnssupport.” Ook kan het beheer deels worden geautomatiseerd, door gebruikers de mogelijkheid te geven meer zelf aan te passen. “We hebben inzichtelijk wat de kosten hiervan zijn en kunnen die goed afzetten tegen de kosten van de supportdesk.” Zo zijn er meer manieren om kosten te besparen. “Veel gemeenten zijn bezig met de transitie naar Software-as-a-Service, maar zijn hier naar verwachting nog wel een aantal jaren mee bezig. Je kunt echter nu ook al wat doen. Zo kun je bijvoorbeeld onderdelen van je infrastructuur, zoals een databaseserver, al bij een extern platform onderbrengen waardoor de beheerlast afneemt.”
Een betrouwbare partner
Met de uitbesteding van je werkplekken, hardware en software, verandert de IT-organisatie. Die krijgt immers meer een regiefunctie. Dan is het prettig om te werken met één partner die zowel de werkomgeving als de kernapplicaties levert. Centric wil graag die partner voor gemeenten zijn. Met de vertrouwde kernapplicaties en De Gemeentelijke Werkomgeving biedt het de gemeente een informatievoorziening die nodig is voor moderne dienstverlening en effectieve uitvoering, nu en in de toekomst.