Transitie in het Sociaal Domein

Rob van Straaten & Severin Kloos
Rob van Straaten
Manager Werk en Inkomen gemeente Enschede
Houd Focus en doe het samen
Rob van Straaten is manager Werk en Inkomen bij de gemeente Enschede. Samen met Severin Kloos, hoofd productmanagement sociaal domein bij Centric, onderzoeken zij de uitdagingen in het sociaal domein. Die zijn legio, maar met standaardisatie en samenwerking kunnen gemeenten ze beter aan.
De grootste transitie in het sociaal domein is pas acht jaar oud: in 2015 landden de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Participatiewet en de Jeugdwet in het gemeentelijk werkveld. Gezamenlijk beslaan ze een enorm gebied en met name de Wmo en Jeugdwet bevatten nieuwe taken, die met wisselende mate van succes zijn opgepakt.
“We moeten steeds meer doen met minder geld, terwijl de verwachtingen van de burger stijgen,” zegt Rob van Straaten van de gemeente Enschede. “Aan de ene kant willen we mensen zelfredzamer maken, aan de andere kant willen we graag helpen en dingen oplossen voor de burger. Het vinden van balans daarin is onze grootste uitdaging.”
Eenvoudige vragen afhandelen
Van Straaten is een man van de uitvoering die de dingen graag praktisch maakt. “Het overgrote deel van de mensen die bij de gemeente komen heeft één probleem. Bijvoorbeeld ‘ik heb geen inkomen’ of ‘mijn vader komt de trap niet meer op’.” Severin Kloos valt hem bij: “Als we die mensen zo goed en zo efficiënt mogelijk helpen, ontstaat ruimte voor hulp bij de complexe vragen rondom meervoudige problematiek.” Dit moet zoveel mogelijk digitaal aan de voorkant worden geregeld, stellen beide. Zo kan de ambtelijke capaciteit voor menselijke aandacht, dat wat een computer niet kan, worden ingezet waar ze het hardst nodig is. En die digitale oplossingen hoeven niet door elke gemeente apart te worden bedacht. Want ook al werken gemeenten in Nederland ieder op hun eigen manier, de vragen van inwoners zijn overal dezelfde. Van Straaten: “De digitale oplossingen kunnen dus ook dezelfde zijn.”
Standaardiseren van processen
Een voorbeeld. De aanvraag uitkering levensonderhoud moet door alle gemeenten op dezelfde manier volgens de wet worden uitgevoerd. Toch is ieder voor zich bezig met het maken van aanvraagformulieren en gebruikt men eigen definities. “Waarom niet standaardiseren?” vraagt Van Straaten. “Dat is prettige eenduidigheid voor de burger, maar het werkt ook door in de relatie met de IT-leverancier. Wanneer gemeenten het eens zijn over de processen en begrippen die zij gebruiken, kunnen zij tegen de leverancier zeggen: dit is hoe wij werken, hier zijn onze eisen.”

Gemeentelijke basisprocessen inkomensdomein (GBI)
Van Straaten zit namens de gemeente Enschede in het dagelijks bestuur van de Adviesraad Gemeentelijke basisprocessen inkomensdomein (GBI) van VNG Realisatie. ”We zijn echt stappen aan het zetten in de ontologie voor het inkomensdomein, het standaardiseren van definities. Het spannende is of gemeenten zich daar ook echt aan gaan committeren.” Verder lopen er bij verschillende gemeenten een aantal standaardiseringstrajecten waar andere gemeenten straks bij kunnen aanhaken. Bijvoorbeeld voor de producten Individuele Inkomenstoeslag (ITT) en Terug- en invordering. Ook wordt gewerkt aan standaard koppelvlakken (API’s) tussen aanvragen en backofficesystemen.
De komst van de Wams
Kloos wijst vervolgens op de komst van de Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein (Wams), die de ambtenaar meer duidelijkheid moet gaan bieden over welke informatie hij mag uitwisselen met wie. Ook moet afstemming hierover met inwoners makkelijk worden. “Bestuurders kunnen zich hier al op voorbereiden,” zegt Kloos. “De Wams gaat helpen.” Van Straaten kan niet wachten: hij vindt de huidige wet- en regelgeving over het uitwisselen van persoonsgegevens vaak beperkend in de uitvoering. “In onze gemeente zouden we graag lijsten combineren om jongeren op te sporen die hoogstwaarschijnlijk in de problemen komen. Dat mag nu niet. We zien dat veel bij meervoudige problematiek: hulp komt uit meerdere domeinen, waardoor de gegevens niet onderling mogen worden gedeeld. Daardoor zitten we als gemeente vaak achteraf op de reparatie, in plaats voorop op preventie.”
Severin Kloos
Business Unit Manager Sociaal Domein
Durf te stoppen
Veel gaat heel goed bij gemeenten. Dat is eenvoudig te vergeten wanneer incidenten breed worden uitgemeten in de media. Van Straaten adviseert focus: “Laat u niet gek maken door alles wat u hoort en leest, maar zoek uit wat er echt aan de hand is. Voorkom incidentenpolitiek die onrust en gedoe geeft. Focus op de inhoud. Wat is goed voor de basisdienstverlening?” Focus werkt ook bij het kiezen van nieuwe technologie. “Als we willen kunnen we meedoen aan duizend projecten en pilots. Ik zeg niet doen. Begin klein, met oog op de lange termijn, en maak het af.” “En u mag ook stoppen,” vult Kloos aan. “Stop met een project of een pilot wanneer duidelijk wordt dat doorzetten zonde is.”
Slimme vragen
- Hoe kunnen eenvoudige hulpvragen zo goed en efficiënt mogelijk worden afgehandeld zodat ruimte ontstaat voor de vragen rondom meervoudige problematiek?
- Stel uzelf twee vragen bij elk nieuw project of pilot: Welk probleem lossen we hiermee op of voorkomen we? Wat merken de inwoners ervan?
- Vraag uzelf af bij het vaststellen van een probleem: Welke andere gemeenten hebben wellicht ook al nagedacht over een oplossing?
- Is uw oplossing uniek of kan ze ook bij andere gemeenten worden toegepast?
- Voert u incidentenpolitiek of gaat het echt om een structureel probleem?

