eDiensten


Voor efficiency en kwaliteit

Excellente dienstverlening
Burgers en ondernemers hoeven niet meer naar het gemeentehuis, want met de eDiensten kunnen zij 24/7 op de gemeentelijke website terecht. Burgers melden zich aan via DigiD en hoeven daardoor hun gegevens niet zelf in te voeren. Ze krijgen geen onnodige vragen, want de slimme eDiensten kennen hun situatie en passen zich daaraan aan. Dat bespaart ze veel handelingen en tijd. En het voorkomt fouten. Ze betalen direct online en kunnen als dat nodig is bijlagen uploaden.

Efficiënt werkproces
De aangifte of aanvraag valt niet in een postbus, maar komt veilig en automatisch aan in de wachtkamer van Centric Burgerzaken. Medewerkers typen dus niets meer over. Dat is niet alleen tijd-, maar ook kwaliteitswinst. De vele instelbare, automatische controles op personen en/of adressen waarschuwen de medewerker in voorkomende situaties, of blokkeren de verwerking van een aanvraag. Jouw organisatie bepaalt zelf, of je de aanvraag eerst laat accorderen, of volledig automatisch, zonder tussenkomst van de medewerker, verwerkt in Centric Burgerzaken. En heeft jouw organisatie een zaaksysteem? Dan ontvangt het zaaksysteem automatisch een statusupdate als de aanvraag is verwerkt. De aanvrager krijgt zo automatisch een bevestiging.

Tijd over voor kwaliteit
Deze eigentijdse dienstverlening bespaart de medewerkers tijd. Er komen minder bezoekers aan de balie; de verwerking van de aanvraag of aangifte in Centric Burgerzaken verloopt in veel gevallen volledig automatisch. En ook de verwerking in het zaaksysteem gebeurt automatisch. Die tijd kunnen ze goed gebruiken voor maatwerk.


“Hoe vaker een handeling voorkomt, hoe groter de tijdwinst als je ‘m digitaliseert. In een middelgrote gemeente vinden jaarlijks zo tweeduizend adreswijzigingen plaats. Als dat online gaat, scheelt dat tweeduizend bezoekjes aan de balie. Hetzelfde geldt wanneer er een ziekenhuis in je gemeente staat waar mensen overlijden en kinderen worden geboren. De voordelen van digitale dienstverlening zijn onmiskenbaar.”

Frank Stroop Projectleider gemeente Etten-Leur
Reken maar uit wat jij bespaart!
De gemeente Utrecht verzorgt jaarlijks zo’n 5187 geboorteaangiften. Als 50% van de kersverse ouders online aangifte doet, dan betekent dat een besparing van 864 uur per jaar. Dat zijn 108 dagen, of 21 weken! Weten wat jij bespaart? Vraag het je accountmanager.

5187

Geboorteaangiften per jaar


20 min

Tijdbesparing per aangifte


80%

Automatisch aangemaakte dossiers


“De werkzaakheden veranderen, de frontoffice krijgt meer ruimte. Dan kun je meer aandacht besteden aan de complexere gevallen, die geen gebruik kunnen maken van digitale dienstverlening. Dat komt de dienstverlening aan onze inwoners ten goede. En uiteindelijk ook de kwaliteit.”

Frans Pouw Informatie- en procesadviseur Publiekszaken, gemeente Utrecht