eDiensten Leefomgeving
'De eDienst Initiatieven maakt het makkelijk voor zowel gemeente als initiatiefnemer'
Geef initiatieven de ruimte
De Omgevingswet biedt straks meer mogelijkheden voor lokale initiatieven en participatie. Wil je de behandeling daarvan laagdrempelig, veilig en efficiënt uitvoeren? De eDienst Initiatieven brengt alle informatie bij elkaar en maakt het makkelijk, voor zowel gemeente als initiatiefnemer. Altijd met in het achterhoofd de gedachte dat het moet bijdragen aan een verbetering van de leefomgeving.
Het indienen van een initiatief als vooroverleg via het Digitale Stelsel Omgevingswet is voor veel burgers en bedrijven erg complex. Ook zijn initiatieven soms nog niet concreet genoeg om ze via deze weg te kunnen indienen. Hierdoor gaat veel tijd verloren aan schriftelijke en telefonische ondersteuning. Het uitwisselen van bestanden vindt plaats via meerdere kanalen (DSO, MijnOverheid, e-mail) en vaak is het niet mogelijk om grotere bestanden te versturen.
Digitale Omgevingstafel
Zowel de initiatiefnemer als de gemeente zijn daardoor veel tijd, geld en energie kwijt om de juiste informatie te verzamelen voor de Omgevingstafel. Vanuit Centric Leefomgeving deel je de informatie eenvoudig met ketenpartners voor een digitale Omgevingstafel.
Met de Centric eDienst Initiatieven krijgt de initiatiefnemer een eenvoudig te gebruiken platform waarmee de gemeente alle informatie en bestanden automatisch in Centric Leefomgeving ontvangt. Het voordeel hiervan: je bundelt eenvoudig alle informatie voor de Intake-, Gebieds- en Omgevingstafel. Als initiatiefnemer log je in via DigiD, je beschrijft je initiatief en wordt via mail door de gemeente geïnformeerd wanneer het wordt behandeld op de intaketafel. De procesafhandeling wordt volledig gedaan in Centric Leefomgeving. De beslissing wordt vastgelegd en de burger of het bedrijf wordt geïnformeerd.
Alle informatie op één plek
Met de eDienst wissel je ook eenvoudig bestanden uit met de initiatiefnemer. Handig voor de initiatiefnemer, want alle informatie staat overzichtelijk op één plek. Daarnaast bespaar je tegelijkertijd op de kosten voor het eventuele gebruik van MijnOverheid Berichtenbox of de post.
Centric zorgt ervoor dat het platform veilig is. Deze online service draait in de cloud en voldoet aan strenge normen op het gebied van veiligheid en beschikbaarheid. Daarnaast is de eDienst Initiatieven aangesloten op DigiD en eHerkenning. De bekende (persoons)gegevens worden al automatisch voor-ingevuld, zodat je administratie geen gegevens meer hoeft over te typen. Dit scheelt tijd en voorkomt vervelende fouten in de administratie.
Geen technisch beheer meer
Dankzij de expertise van Centric heb je geen omkijken naar het technisch beheer. Centric is aanspreekpunt voor de volledige keten, van initiatief tot afhandeling. Anders dan bij eventueel gekoppelde webformulieren van derden is de eDienst direct gekoppeld aan Centric Leefomgeving. Hierdoor bespaar je kosten en tijd op het leveranciersmanagement.
In de huisstijl van jouw gemeente
De vormgeving van de eDienst is eenvoudig aan te passen aan de huisstijl van je gemeente. Vanzelfsprekend zijn de eDiensten ook geschikt voor mobiele apparaten. Zo laat je inwoners en ondernemers hun zaken met de gemeente eenvoudig regelen wanneer het hén uitkomt. Geen betere service dan selfservice!
Automatisch invullen van bekende gegevens
Volledig beveiligde omgevingen
Directe doorverwerking in Centric Leefomgeving
Geschikt voor verschillende apparaten
Tijd- en kostenbesparend
Co-creatie met gemeente Zaanstad
Bij de gemeente Zaanstad wordt ons nieuwe SaaS-oplossing Centric Leefomgeving voor het afhandelen van vergunningen gebruikt. In het nieuwe Omgevingsloket voor de Omgevingswet vraagt een burger of bedrijf een vergunning aan of is er de mogelijkheid om vooroverleg aan te vragen. De gemeente zag een missende schakel tussen vooroverleg waarbij een initiatiefnemer de volledige aanvraag als concept al heeft ingevuld en het toetsen van een initiatief op de intake- en omgevingstafel. Voor een burger of bedrijf is het aanvragen van een vergunning geen dagelijkse kost. De website van de gemeente is vaak het eerste waar een burger naar toegaat. Via een wegwijzer wordt de burger verder geholpen om te bepalen wat er nodig is om een initiatief gezamenlijk te bespreken. Dit past volledig in de gedachte van de Omgevingswet. Vooraf overleg en geen lange juridische procedure aan het einde van het proces met bezwaren en zienswijzen.
De gemeente is zelf aan zet om het proces vorm te geven in de organisatie. Met de gemeente Zaanstad hebben we als Centric in co-creatie een clickable gemaakt op basis van het proces bij Zaanstad. Hier maken de onderdelen intaketafel, Omgevingstafel, gebiedstafel en strategisch platform onderdeel vanuit. Het uitnodigen en plannen van overleggen met de burger en ketenpartners worden allemaal geregeld vanuit Centric Leefomgeving. Het informeren en het toegankelijk maken van informatie gebeurt via de eDienst. De samenwerkingsruimte van het Omgevingloket voorziet (nog) niet in het samenwerken met niet-overheden. De e-dienst kan dit wel door organisaties in te laten loggen via E-herkenning. Geheel volgens de Common Ground gedachte worden gegevens en documenten direct vanuit de Bron gebruikt en daar ook aan toegevoegd vanuit de e-dienst.