Datagedreven werken met ondersteuning vanuit de cloud


Organisaties willen steeds meer datagedreven werken. En ze gebruiken in toenemende mate hun applicaties vanuit de cloud. Dat blijkt een goede combinatie, want met data en analysediensten uit de cloud kan elke organisatie profiteren van de mogelijkheden van data-analyse.

Bart Kuiper en Natan van der Knaap vertellen hoe Centric het genereren van managementinformatie voor haar klanten binnen de publieke sector heeft georganiseerd. Er is een brede dienstverlening, die bovendien de komende jaren nog zal groeien, om tegemoet te komen aan de behoefte aan ondersteuning bij datagedreven werken. Kuiper en Van der Knaap werken bij de afdeling Data & Analytics: Kuiper als manager consultancy, Van der Knaap als business development manager. De afdeling bestaat sinds 1 januari 2023. Centric PSS heeft al haar expertise over managementinformatie en data science erin ondergebracht.

Managementtools in de cloud

Hoe krijg je als organisatie toegang tot je data, als je applicaties in de cloud staan? Dat kan op twee manieren, vertelt Kuiper. Klanten kunnen al een aantal jaar gebruikmaken van een managementtool dat draait in de cloud: Centric Cognos Cloud. Elke klant heeft daarin haar eigen, veilige omgeving en kan er managementrapportages maken met data uit elke Centricapplicatie die ze gebruikt. Met de voordelen van de dienstverlening vanuit de cloud, dus volledig ontzorgd als het gaat om het beheer van deze omgeving. De tweede manier is een ontwikkeling die Centric recenter inzette: het bouwt aan een dataplatform. Via API’s (application programming interfaces) worden de data van verschillende applicaties ontsloten en beschikbaar gemaakt voor iedereen die daartoe geautoriseerd is. Het dataplatform hanteert de principes van Common Ground, de informatiekundige visie waarlangs gemeenten, leveranciers en koepelorganisaties zoals de VNG de gemeentelijke informatievoorziening moderniseren. Kuiper: “Veel gemeenten werken met hun eigen managementtools en willen daarin hun data analyseren. Dat kan straks met het dataplatform.”

Managementinformatie voor iedereen

Hoe ziet het dataplatform eruit? Van der Knaap: “Deze bestaat uit drie lagen. De eerste laag zijn de API’s, die de data uit applicaties ontsluiten. De derde laag bestaat uit tools voor business intelligence, zoals Cognos Cloud: managementtools waarmee klanten rapportages kunnen maken met hun data. Ook zullen we daar additionele diensten aanbieden, zoals dashboards en data science oplossingen.” Niet elke klant kan of wil echter met ruwe data vanuit de API’s aan de slag. Of wil de kant-en-klare rapportages uit een managementtool gebruiken. Daarom is er een tweede laag: de transformatielaag. Kuiper legt uit: “Daar staat gemodelleerde data, die de klant kan gebruiken in de eigen managementinformatietools. Het maakt niet uit welk tool, deze data kunnen worden ingelezen in elk tool.” Hij noemt het dataplatform een “game changer” voor gemeenten: “Met name kleine en middelgrote gemeenten, die nu geen of heel weinig resources hiervoor hebben, kunnen daarmee zelf, op een laagdrempelige manier, analyses uitvoeren en rapportages maken.” Gemeenten en andere klanten kunnen straks kiezen welke dienstverlening ze via het dataplatform afnemen. Dat kunnen natuurlijk ook verschillende soorten dienstverlening zijn. Van der Knaap: “Je hebt verschillende doelgroepen binnen organisaties met verschillende wensen, die kun je met ons aanbod allemaal bedienen.”

Samen ontdekken

“We zien gemeenten die al behoorlijk ver zijn met datagedreven werken. Maar we zien ook veel gemeenten die wel graag willen, maar die niet goed weten hoe ze dat het beste kunnen doen. Het dataplatform gaat datagedreven werken voor die gemeenten laagdrempeliger maken,” zegt Van der Knaap. Hij vervolgt: “We ondersteunen gemeenten hier ook bij, het gaat erom dat we samen ontdekken wat mogelijk is."

"Gemeenten weten immers waar zij behoefte aan hebben, samen onderzoeken we welke use cases voor hen interessant zijn.”

Samen onderzoeken betekent praktisch aan de slag gaan met data-analyse. “Je moet het proberen, gaan ervaren en daarvan leren. Daarvoor is het dataplatform bij uitstek geschikt,” zegt Van der Knaap. Belangrijk daarbij is dat gemeenten zich afvragen waarvoor ze data-analyses willen gebruiken. “Het is natuurlijk geen doel op zich, je doet het omdat je een bepaalde vraag wilt beantwoorden. Die vraag boven water krijgen, ook dat doen we samen,” zegt Van der Knaap. Kuiper besluit: “En als je dan aan de slag bent, weet dan dat het nooit alleen gaat om de tools of de data. Het gaat erom dat gemeenten met data science hun dienstverlening kunnen verbeteren en de efficiency van hun eigen organisatie kunnen verbeteren. Dat is het uiteindelijke doel waar het aan bijdraagt.”