Begripsdefinities


On Premises

On-premises verwijst naar software, applicaties of systemen die lokaal op een locatie worden geïnstalleerd en beheerd, in tegenstelling tot in de cloud of op externe servers. De organisatie is zelf verantwoordelijk voor de infrastructuur en het beheer.


Application Service Provider (ASP)

Application Service Provider (ASP) is een leveringsmodel voor softwaretoepassingen waarbij een externe serviceprovider de applicatie host, onderhoudt en beheert, en deze toegankelijk maakt voor klanten. De ASP is verantwoordelijk voor de hardware, software, netwerkverbindingen, beveiliging, back-ups en technische ondersteuning. De klant is vervolgens verantwoordelijk voor het functioneel applicatie beheer en het updatebeleid. De klant hoeft zich geen zorgen te maken over het installeren, onderhouden en upgraden van de softwaretoepassing.


Cloud

De cloud verwijst naar een netwerk van externe servers die via internet beschikbaar zijn voor het opslaan, beheren en verwerken van gegevens in plaats van op lokale computers of servers. In plaats van het opslaan van gegevens op een fysieke harde schijf of server, worden gegevens in de cloud opgeslagen op externe servers die worden beheerd door cloudserviceproviders zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud en anderen. Deze providers bieden verschillende cloudservices, zoals opslag, databasetoegang, serverhosting, softwaretoepassingen en meer.


Public Cloud

Een public cloud is een cloud computing-model waarbij de cloud computing-infrastructuur, inclusief hardware, software en andere ondersteunende infrastructuur, eigendom is van en wordt beheerd door een derde partij die de service aanbiedt aan het publiek via het internet. Een public cloud biedt schaalbare, toegang tot gedeelde computing-resources, zoals servers, opslag, netwerken en applicaties, die worden geleverd als een service. Gebruikers hebben geen directe controle over de onderliggende infrastructuur. Voorbeelden van populaire public cloudproviders zijn Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform.


Private Cloud

Een private cloud is een cloud computing-model waarbij de cloud-infrastructuur, inclusief hardware, software en andere ondersteunende infrastructuur, eigendom is van en wordt beheerd door een enkele organisatie voor intern gebruik. Het biedt dezelfde voordelen als een public cloud, zoals schaalbaarheid, flexibiliteit en on-demand toegang tot gedeelde computing-resources, maar het verschil is dat de infrastructuur wordt geïmplementeerd op de locatie van een organisatie, of op een externe locatie, zoals een datacenter, maar specifiek alleen voor de organisatie en zijn gebruikers. Het biedt meer controle over de onderliggende infrastructuur en meer beveiliging, privacy en maatwerk., maar kan kostbaarder zijn in vergelijking met een public cloud.

Software as a Service (SaaS)

Software-as-a-Service (SaaS) is een cloud computing-model waarbij software wordt geleverd als een service, meestal, maar niet altijd, via een internetverbinding. In plaats van software te kopen en te installeren op lokale computers of servers, kunnen gebruikers toegang krijgen tot de software via een webbrowser. Met SaaS hoeven organisaties geen rekening te houden met de complexiteit van software-installatie, -configuratie of -onderhoud, omdat de SaaS-provider al deze taken op zich neemt. Organisaties betalen gebruikers doorgaans een abonnementsprijs op basis van het gebruik.


Infrastructure as a Service (IaaS)

Infrastructure-as-a-Service (IaaS) is een cloud computing-model waarbij een derde partij fysieke computing-infrastructuur zoals servers, opslag en netwerken beschikbaar stelt aan organisaties als een dienst. Organisaties kunnen dan hun eigen software, platformen en toepassingen op deze infrastructuur bouwen, uitvoeren en beheren, zonder zich zorgen te hoeven maken over de onderliggende fysieke hardware.


Platform as a Service (PaaS)

Platform as a Service (PaaS) is een cloud computing-model waarbij een derde partij een platform aanbiedt waarop organisaties applicaties kunnen bouwen, implementeren en beheren. In tegenstelling tot Infrastructure as a Service (IaaS), waarbij gebruikers toegang krijgen tot de onderliggende fysieke infrastructuur, biedt PaaS een hoger niveau van abstractie om flexibel en snel applicaties te bouwen en te implementeren, zonder zich zorgen te hoeven maken over de complexiteit van het beheren van middleware, databases en andere benodigde componenten.

Hybrid Cloud

Een hybrid cloud is een cloud computing-omgeving die bestaat uit een combinatie van twee of meer clouds, waarbij ten minste één cloud een private cloud en ten minste één cloud een public cloud is. In een hybrid cloud-omgeving kunnen deze clouds met elkaar worden geïntegreerd, waardoor organisaties de flexibiliteit hebben om workloads en data tussen clouds te verplaatsen. Met een hybrid cloud kunnen organisaties profiteren van de voordelen van zowel public als private clouds. Een public cloud biedt bijvoorbeeld on-demand schaalbare resources, terwijl een private cloud meer controle en beveiliging biedt over gevoelige gegevens en applicaties.


Multi-cloud/Multiple-cloud

Dit zijn 2 verschillende verschijningsvormen, multi-cloud en multiple-cloud. Beiden zijn ‘Polynimbus strategieën’. Het verschil zit hem in de manier van het toepassen van meerdere public of private clouds. Met een multi-cloud maakt één oplossing gebruik van meerdere clouds (of cloud providers) zoals Centric het toepast voor SaaS in de combinatie van Microsoft Azure en Oracle Cloud Infrastructure (OCI). Bij multiple-cloud wordt door een organisatie gebruik gemaakt van meerdere clouds (of cloud providers) waarbij de organisatie per oplossing kiest voor één provider.


Pay as you go

Model waarbij de gebruiker per gebruikte eenheid betaalt. Ook mogelijk in een abonnementsvorm waarbij periodiek een vergoeding wordt betaald (Pay per use).

Technisch beheer

Richt zich op het in stand houden, beheren en onderhouden van de IT-infrastructuur en bijbehorende systeemsoftware en middleware.


Applicatiebeheer

Het in stand houden van de bedrijfsapplicaties en gegevensverzamelingen van de organisatie. Applicatiebeheer houdt zich bezig met de creatie, beheer en wijzigen van de software of techniek van de applicaties naar aanleiding van geconstateerde fouten of veranderende technische of functionele eisen. Het plaatsen van nieuwe releases, patches en fixes en eventueel benodigde databaseconversies vallen onder de verantwoordelijkheid van Applicatiebeheer.


Functioneel beheer

Zorgt voor het specificeren van de gewenste functionaliteit en het aansturen van de realisatie daarvan. Is hiervoor gesprekspartner met de leverancier. Zorgt ook voor functionele inrichting van de IT-oplossing. Dit op basis van de informatiebehoeften die vanuit verschillende werk- en bedrijfsprocessen van de organisatie ontstaan.