Custom-made
by Centric


Maak standaardcomponenten passend met maatwerk

Standaardpakketten zijn gemaakt voor de ‘gemiddelde gebruiker’. Maar herkent u zich daar wel in? Of hebt u misschien wensen en eisen die minder ‘standaard’ zijn? In dat geval kunt u kiezen voor maatwerk of een tussenvorm. Maar wanneer kiest u wat? En welke mogelijkheden bieden deze varianten?

De flexibiliteit van standaardoplossingen is beperkt tot het kunnen configureren van beschikbare functionaliteit. De rest is vooraf bepaald. Oftewel, het bedrijfsproces moet zich aanpassen aan de (on)mogelijkheden van de software. Maatwerk daarentegen is volledig toegespitst op uw organisatie en ondersteunt uw processen voor de volle honderd procent. Bovendien is maatwerk zo flexibel dat het altijd klaar is voor de volgende businessuitdaging, zowel op technisch als functioneel vlak.

Simpel en kosteneffectief

Maar is maatwerk niet veel duurder? Niet per se. Want uiteindelijk gaat het om de toegevoegde waarde van de oplossing. Bovendien is het vaak mogelijk functionaliteit, tooling en architectuur- en software-elementen te hergebruiken. Hierdoor kunnen organisaties snel van start gaan en worden complexe oplossingen verrassend simpel én kosteneffectief. De keuze tussen maatwerksoftware of standaardsoftware is dan ook geen binaire: u kunt in veel gevallen voor een hybride model kiezen.

Hybride en low code

Een hybride model is een oplossing waarbij generieke functionaliteit wordt ingevuld met standaardsoftwarecomponenten, aangevuld met maatwerk voor het echt unieke en onderscheidende deel van de oplossing. Ook zogenaamde low code-platformen (bijvoorbeeld Mendix en Outsystems) worden steeds krachtiger, waardoor ze geschikt zijn om steeds complexere bedrijfsprocessen te automatiseren. Dit betekent dat de gewenste functionaliteit wordt gemodelleerd in plaats van geprogrammeerd. Het grote voordeel hiervan is dat er geen programmeerkennis nodig is om software te maken. Het nadeel? De complexiteit van het model en de mogelijkheden om de performance te optimaliseren zijn beperkt.

Custom-made by Centric

Hoewel Centric ook oplossingen realiseert die volledig maatwerk zijn of gebruikmaken van een low code-platform, maken veruit de meeste oplossingen gebruik van maatwerk in combinatie met één of meerdere standaardcomponenten.

Waarom? Omdat we anders de flexibiliteit missen om echt out-of-the-box met onze opdrachtgevers mee te denken. Bovendien kunnen we zo op licentiekosten van low code-platformen besparen.

Twee componenten

De componenten die we toepassen zijn onder te verdelen in twee categorieën: generiek en specifiek. Denk bij generieke componenten aan bijvoorbeeld (2 factor) inlogfunctionaliteit, privacy logging, digitaal factureren, digitaal handtekeningen zetten en documentmanagement. Deze componenten kunnen ongeacht de bedrijfstak vaak relatief eenvoudig geïntegreerd worden binnen de gewenste oplossing. Een typisch voorbeeld van een specifieke component, is de koppeling. De zorg, retail, overheid en veel andere markten gebruiken gestandaardiseerde koppelingen om gegevens uit te wisselen. Zorgverzekeraars, bijvoorbeeld, hebben de VECOZO-koppeling. Het is niet efficiënt deze koppeling voor iedere nieuwe zorgoplossing opnieuw te bouwen.

Of denk aan kredietcontroles en fraudedetectie. Of het nu gaat om het verkopen van een nieuwe auto, boot, mobiele telefoon of fiets op krediet, de verkoper zoekt zekerheid. En hoewel het verkoopproces van een private leasemaatschappij anders is dan dat van een hypotheekverstrekker, kunnen beide organisaties leunen op één en of meerdere standaardcomponenten.


Door maatwerk en standaardcomponenten slim te combineren, krijgen organisaties het beste van twee werelden: de flexibiliteit en grenzeloze mogelijkheden die maatwerksoftware biedt en de kosteneffectiviteit en korte time-to-market van standaardsoftware.

Wilt u meer informatie over maatwerk oplossingen?

Stuur een bericht naar Gerard Bruijgoms, accountmanager Maatwerk Centric